Return to site

Vi er et lite museum

MED MYE KUNNSKAP OG ET BRENNENDE ENGASJEMENT

ARVID HOLMLUND
arvid.holmlund@gmail.com
908 82 773

Til 13. september, Tingelstad. Hadeland Folkemuseum byr i år på sitt mest omfattende program noensinne. Formidlingsleder for Randsfjordmuseene, Maja Musum, gleder seg til storinnrykket av publikum.

Hadeland Folkemuseum byr på ulike arrangementer gjennom sommeren. Her fra et en konsert med Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland. Foto: Randsfjordmuseet

  • Årets program er variert: vi ønsker å skape et rom for kunnskap og samtale om både fortid og dagens store spørsmål, ro og underholdning. Vi ser frem til å åpne utstillingen «MEG» 21. juni. Den viser vår nære lokalhistorie for å synliggjøre innvandringens konsekvenser sett fra barnas ståsted. 28. juni arrangerer vi Hadeland PRIDE, sier Maja Musum.

I tillegg kommer de tradisjonsrike aktivitetsdagene for barn og familier, utstillinger og vandringer.

Hadeland Folkemuseet ble etablert i 1913 og er det eldste av de fire Randsfjordmuseene. Museet holder åpent hele året, men sommersesongen startet 2. juni og avsluttes siste helgen i august.

  • Vi er et lite museum med et brennende engasjement og store ambisjoner, og vi er best på Hadelands historie, sier Musum.

Innvandrerne er viet god plass i årets sommerprogram. Disse ungdommene har laget utstillingen «MEG». Foto: Randsfordmuseet

Her er sommerens program:

6. juni: Sitt stille, utholdenhet, Hilde Munkelien.

9. juni: Ruth Wilhelmine Meyer, Operafestival Røykenvik.

13. juni: Sitt stille, Torstein Nybø.

20. juni: Sitt stille, angst, Morten Wien.

21. juni: Åpning av utstillingen MEG.

24. juni: Håndverksdagen ved Maj Britt Andersen.

27. juni: Sitt stille, Martha Berger.

28. juni: Hadeland PRIDE.

4. juli: Fem briller, stedsutvikleren, Øivind Sørlie.

8. juli: Oppland – det opprinnelige «Shithole Country»: Husmannsvesenets historie.

Fem Briller, kunstneren, Andreas Siqueland.

18. juli: Fem Briller, botanikeren, Eike Muller.

21. juli: Den store utendørs yogadagen.

25. juli: Fem Briller, Hans Philip Einarsen.

30. juli: Slåttedemonstrasjon.

1. august: Sitt stille, sannhet, Maja Musum.

8. august: Sitt stille, livet, Stine Bratvold.

9. august: Hva er et Telthus? Telthusets historie.

15. august – 19. august: Bronsebukkene.

Hele uke 32: Bronsealder SFO.

30. august: Klimafestivalen.

13. september: Hessen og Hylland – Antropocen.

Formidlingsleder ved Randsfjordmuseene Maja Musum (til høyre) og formidlingsansvarlig ved Hadeland Folkemuseum, Malin Wulvik, har satt sammen et allsidig program for sommersesongen 2018. Foto: Arvid Holmlund

Hadelands historie

Hadelands historie og kulturlandskap har naturlig nok en stor plass i programmet.

  • Gjennom sommeren har vi daglige omvisninger ved Dynnasteinen og i St. Petri kirke. Her finner vi Norges eldste prekestol som fortsatt er i bruk, og originalt interiør fra middelalder og reformasjon. Vi har også vandringer fra Granavollen til museet. Her vil fem forskjellige fagpersoner ta oss med gjennom kulturlandskapet slik de selv ser det.

21. juni åpner utstillingen «MEG», som er et samarbeid med innføringsklassen på Hadeland videregående skole. Utstillingen er en sterk og viktig fortelling som viser den polariserte debatten om «innvandringens konsekvenser» sett fra et barns ståsted.

Prekestolen i Gamle Tingelstad kirke er fra 1571, og trolig Norges eldste i daglig bruk. Foto: Randsfjordmuseet

Ettertanke

Arrangementsseriene «Sitt stille» og «Fem briller» går gjennom hele sommersesongen. «Fem briller» er tverrfaglige vandringer fra Søsterkirkene til museet, mens «Sitt stille» inviterer til ro og filosofering:

  • Skru av telefonen, sitt ned og bli der sammen med oss. Hver onsdag inviterer vi til en revolusjonerende formidlingsform; fravær av innhold. Hver kveld innledes med et stort tema fra et klokt lokalt hode, før vi sitter stille sier Maja Musum.

28. juni er det klart for «Hadeland PRIDE.

- Underholdningen blir ved Big Daddy Karsten, som er den første profilerte homofile rapperen i Norge. Vi har i flere år jobbet med det å være «skeiv på bygda».

 

Ny tidsalder

Hadeland Folkemuseum legger opp til flere aktiviteter for barn, og har tilgjengelig både stylter, rebusløype og andre leker ved dammen, i tillegg til bronse-SFO under i forbindelse med oppføringen av «Bronsebukkene». Dette er første året hvor forestillingen fremføres ved Hadeland Folkemuseum. I tillegg er utstillingen Vidunderlig ny verden åpen hele sommeren:

  • Antropocen, menneskets tidsalder, er foreslått som ny tidsalder og historisk epoke for Jorden. Utstillingen Vidunderlig ny verden vi viser historien bak menneskets enestående fremvekst, men og fremtidens store utfordringer. Som avslutning kommer foredraget 6. september med Thomas Hylland Eriksen og Dag O. Hessen, som er eksperter på tematikken, sier Maja Musum.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly