Return to site

Lover liv og røre i Røykenvik

Mikser opera med flere andre musikksjangere

Tekst: ARVID HOLMLUND

7.-10. juni i Røykenvik. Operafest Røykenvik er mer enn bare opera. Her blir det også kirke og museumsarrangementer med rock, soul og familieforestilling innbakt i programmet.

  • Jeg lover at vi skal skape liv og røre i perioden 7.- til 10. juni, sier Morten Wien, som har halv stilling som daglig leder i det ideelle aksjeselskapet Operafest Røykenvik. Hovedattraksjonen Eli Kristin Hanssveen er kunstnerisk leder.

Operafest Røykenvik har hovedscene på Ulsnestangen, men også flere sidescener. Torsdag 7. juni åpner festdagene med konsert og gourmetmat på Nesgårdene. Lørdag skal det være et arrangement på Folkemuseet, mens det er konsert i Nikolaikirken på Granavollen 8.- og 9. juni. Søndag 10. juni er det gratisforestilling for hele familien på hovedscenen på Ulsnestangen. Her skal barneoperaen Miriam fremføres med blant annet barnekor.

  • Fredag kveld blir det Røykenvik Spesial på hovedscenen, og denne konserten arrangeres for første, men ikke siste gang. Røykenvik Spesial skal bli en tradisjon som får leve i mange år, og tanken er å løfte inn vokalkunsten på Hadeland og skape en crossover mellom opera og annen musikksjanger. Knut Anders Sørum blir en av aktørene, og opptrer sammen med Eli Kristin Hanssveen. Hun har også tatt med seg kolleger fra inn- og utland for å sette sammen en hit-parade av tidenes beste arier. Fullt orkester er en selvfølge, sier Morten Wien.

Opera i solnedgang

Da Operafest Røykenvik var ferdig planlagt, startet man med levering av søknader for å få alle formaliteter. De har fått penger fra Sparebankstiftelsen Gran, kommunen, fylket, sponsorer, legater og fond.

  • Vi representerer et satsningsområde som Oppland fylke mener er viktig, ettersom det ikke finnes noen operafestival i denne delen av regionen fra før. Arrangementet har også stor synergieffekt for kommunen og næringslivet. Jeg er skråsikker på at vi er i ferd med å skape en tradisjon, og kommer man tilbake om 15 år, vil det fortsatt være operafest i Røykenvik, sier Wien.

Arrangøren hadde flere alternative steder for utendørsscenen, og landet til slutt på Ulsnestangen.

  • Grunnen til at vi valgte dette stedet er idyllen og fordi det har plass nok til å utvikle en stor festival med alt det har med seg av mat, drikke og andre aktiviteter. Det er «i tiden» å arrangere konserter i store telt, og derfor gjør vi det på en annen måte. Man kan tenke seg hvordan det blir å lytte til opera i solnedgangen ved Randsfjorden med Nes kirke i bakgrunnen en sommerkveld i 15 plussgrader. Bedre får det ikke blitt. Her får vi ikke bare stjerner som Eli Kristin Hanssveen og Matteo Lippi, men neste generasjons operasangere som blir store om tre til fem år.

Aftenbønn hver kveld

Det eneste arrangøren ikke har kontroll på, er været. Men tidligere statistikker er brukt for alt hva de er verdt, og ifølge Morten Wien er det 83 prosent sjanse for sol og varme de fire dagene som Operafest Røykenvik varer.

  • Tidspunktet for arrangementet er ikke tilfeldig, for statistikken viser at det sjelden regner denne helgen. Forestillingene på hovedscenen er for lengst utsolgt, men vi ønsker at folk skal få oppleve Eli Kristin Hanssveen i hjemlige omgivelser mens solen skinner. Jeg har begynt å be aftenbønn hver kveld, og oppfordrer hele Hadelands befolkning om å gjøre det samme, uansett hvilket trossamfunn man tilhører. Da greier vi å eliminere de siste 17 prosentene som sier at det kan bli dårlig vær, sier Morten Wien.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly