Return to site

Forestillingen er flyttet til Hadeland Folkemuseum

Bronsebukkene settes opp i ny og spennende utgave

ARVID HOLMLUND
arvid.holmlund@gmail.com
908 82 773

15.- 19. august. Etter noen års pause er Bronsebukkene nå tilbake i bearbeidet form og med ny musikk. Etter flere oppsetninger på Midtre Olimb Gård, er historien om Vestby-funnet nå flyttet til spennende historiske omgivelser på Hadeland Folkemuseum.

Stykket er satt opp med fem forestillinger 15.-19. august.

Volven er tilbake i årets oppsetning av Bronsebukkene. Marit Sverressons bekler denne rollen. Foto: Bronsebukkene

- Historien er bearbeidet, men ikke mer enn at publikum vil kjenne den igjen. Vi har kommet mer tilbake til røttene, sier Kristin Friborg, som er produksjonsleder.

 

Bronsebukkene ble funnet av den lille jenta Ragna under pløying på et jorde rett vest for Grindvoll sentrum i 1925. Bukkene oppbevares i dag ved Historisk Museum i Oslo.

Forestillingen om Bronsebukkene byr på flere tøffe kamper, som denne. Foto: Bronsebukkene

Til Bronsealderen

Bronsebukkene handler om Ragna (Ragnhild Auråker Solheim) Mens Ragna studerer de fine bronsebukkene, ser hun plutselig en kvinneskikkelse dukke opp. Det er en Volve som ved hjelp av sola fører Ragna 2500 år tilbake i tid, til Bronsealderen! Her opplever hun en helt annen verden enn på Grindvoll i 1925. Hun stiller spørsmål og undrer seg over måten de lever på i Bronsealderen. Menneskene hun møter har andre klesdrakter. De har store seremonier, og det fantes kvinnelige høvdinger. Hun opplever fremmede krigere, slåssing og ufred! Uvennskap, vennskap, kjærlighet, sjalusi og krig også er like aktuelt i verdenen i dag!

 

Kirsten Jåvold Hagen spiller høvdingen Nera, mens Marit Sverresson bekler rollen som Volven. Regien er ved Hanne Brincker, mens Tor Ingar Jakobsen har laget helt ny musikk. Hanne Brincker blir for øvrig Bronsebukkenes første kvinnelige regissør, mens Tor Ingar Jakobsen for tiden skriver musikk til oppsetninger på Broadway i New York. Koreografien er ved Silje Onstad Hålien, som ble kåret til Årets folkemusiker i 2015.

De ekte bronsebukkene ble funnet under pløying på Grindvoll i Lunner kommune i 1925. De finnes nå på Historisk Museum i Oslo. Foto: Judith Frøslie

Lokale krefter

Cirka 70 skuespillere er med på årets oppsetning.

  • I årets forestilling er musikken mer som et musikalsk bakteppe, kall det gjerne ur-musikk, sier Kristin Friborg.

Bronsebukkene ble satt opp første gang innendørs på Grindvoll i 2000. Siden 2003 har stykket blitt spilt på Midtre Olimb gård i Jevnaker. Kjente navn som Bjørn Sundquist og Mikkel Gaup har hatt betydelige roller.

  • Årets forestilling satser på dyktige, lokale krefter i alle ledd. Vi er veldig glade for det gode samarbeidet med blant andre Randsfjordmuseet og UngHadeland. Vi har også fått støtte fra gode, lokale sponsorer, og jeg er overbevist om at vi kommer i mål, sier Kristin Friborg, som har stor tro på den nye arenaen.

I mai hvert år arrangerer Bronsebukkenes Venner og elever ved Lunner barneskole vandreteater.

  • Nytt i år er en bronsealderskole for barn i grunnskolen. Her skal barna få leve en annerledes uke i Bronsealderen, i vakre omgivelser på Hadeland Folkemuseum. Tiltaket er så populært at skolen ble fulltegnet på kort tid. Vi håper det samme vil gjelde billettene til forestillingen, avslutter produksjonsleder Kristin Friborg fra Hadeland Teaterlag.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly